OSMANİYEDE SAĞLIKTA DİJİTAL HASTANE DÖNEMİ BAŞLADI
29 Aralık 2021

Osmaniye Devlet Hastanesi, Kadirli Devlet Hastanesi, Düziçi Devlet Hastanesi ve Bahçe FTR Hastanesi, Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Topluluğu’nun (HIMSS STAGE 6 ) kriterlerini yerine getirerek ‘Dijital Hastane’ ünvanını almaya hak kazandı. Sağlık Bakanlığımızın, tüm devlet hastanelerinin dijital hastaneye dönüştürülme politikasına uygun olarak ilimizde de gerekli çalışma İl Sağlık Müdürlüğümüz organizasyonunda bu yılın başında başlatılmış ve 21/12/2021 tarihi itibariyle, Osmaniye Devlet Hastanesinin de HIMSS EMRAM Seviye 6 ( Dijital Hastane ) validasyonunu başarı ile tamamlaması ile birlikte ilimizdeki bütün devlet hastaneleri dijital hastaneye dönüşüm yolunda ilk adımlarını başarı ile atmıştır.

Bu anlamda, Ülkemizde il bazında Burdur ve Bartın'dan sonra tüm devlet hastaneleri ile bu süreci tamamlayan 3. il olduğumuzu da gururla belirtmek isterim.

Bu ilk sürecin başarı ile tamamlaması ile birlikte, hastanelerimizin yataklı servislerinde basılı evrak kullanımı yaklaşık % 50 oranında azaltılmış ve bu anlamda ciddi bir tasarruf sağlanmıştır.

Sağlanan bu maddi tasarruftan daha da önemli olarak, hastalarımıza sunulan hizmetin de dijitalleşmeye ve iş zekası programları ile desteklenmeye başlaması sonucunda hizmet kalitesi de arttırılmış ve hata ihtimali de en aza indirilmiştir. Böylelikle, hasta güvenliği arttırılmıştır. Özellikle pandemi sürecinde kapasitesinin çok üzerinde hizmet vermek zorunda kalan sağlık personellerimizin üzerindeki iş yükü de bu sayede ciddi manada düşürülmüştür.

Geldiğimiz noktada, hasta ile ilgili yaşamsal ve kritik tüm bilgiler anında bilgisayar ortamına dijital olarak aktarılmakta, ilaç uygulamaları başta olmak üzere bazı önemli uygulamalar dijital karar destek sistemleri ile desteklenerek yapılmakta ve yataklı servislerimizde ilaçların stok, teslim ve uygulama işlemleri tamamen bilgisayar kontrolü ile yürütülmektedir.

Bu uygulamada çok önemli bir hale gelen bilgi güvenliği için de gerekli tüm önlemler alınmış ve hastalarımıza ait tüm bu veriler offline olarak çeşitli dijital ortamlarda sürekli olarak yedeklenmektedir.

Tüm bu uygulamalar, uluslararası bağımsız bir akreditasyon kuruluşu olan HIMSS ( Healthcare İnformation and Management Systems Society ) tarafından yerinde ve online olarak denetlenmiş ve müdürlüğümüze bağlı tüm devlet hastanelerimiz Seviye 6 olarak resmen akredite edilmiştir.

İlimizdeki tüm hastanelerimizin bu anlamda uluslararası akreditasyonunu tamamlamış olduğu HIMSS EMRAM Seviye 6 validasyonu dijital hastaneye geçiş sürecindeki çok önemli bir aşama olmakla birlikte, bundan sonraki amacımız halihazırda dijital hastane sürecindeki son aşama olan HIMSS EMRAM Seviye 7 validasyonudur.

Seviye 7 validasyonunun da tamamlanması ile birlikte sadece yataklı servislerde değil, hastanelerimizin tüm birimlerindeki tüm iş ve işlemler dijital olarak yürütülmeye başlanacaktır. Bunun sağlanması sonucunda da, basılı evrak kullanımı neredeyse tamamen ortadan kalkacak ve tüm işlemler tam güvenlikli ve iş zekası destekli olarak yürütülüyor olacaktır. Bu da, hasta güvenliğini maksimum seviyeye çıkartacaktır.

Bu süreçte hastanelerimizde emeği geçen tüm personelimizi yürekten kutlar, teşekkürlerimi sunarım.

Dr.Hasan Öznavruz

Osmaniye İl Sağlık Müdürü