İşitme kaybı, 1000 canlı doğumda 1-3 sıklıkla görülen doğumsal kusurdur.
İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması ile bu çocukların üç yaşında uygulanan dil gelişimi testlerinde normal sınırlarda sonuç aldığı gösterilmiştir.
İşitme yaşamın her alanında en önemli bileşendir.
İşitme engeli erken dönemde tespit edilemeyen çocuklarda;
konuşma-dil gelişimi zarar görür, sosyal ve bilişsel yeteneklerin geliştirilmesi, bu yeteneklerin ileride okul ve sosyal bütünleşme için kullanılmaları olanaksız görülmektedir.
İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocukların erkenden saptanması, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması, toplumla sağlıklı bireyler kazandırılması” amacıyla Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı yürütülmektedir.
Ayrıca Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de, okul taramaları içerisinde 1. Sınıflara yönelik Okul Çağı Çocuklarda Ulusal İşitme Taraması Programı yürütülmektedir.
Tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olana bebek ve çocuklar, ildeki kulak burun boğaz uzmanlarına sevk edilmektedir. Daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren olgular ise kulak burun boğaz uzmanları tarafından, Yenidoğan İşitme Tarama Programında da üst basamak olan referans merkezlere yönlendirilmektedir.
Amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, tarama testleri ile erken dönemde saptanan ve tedavi edilebilen hastalıklar konusunda erken müdahalelerinin yapılarak yaşıtları sağlıklı çocuklarla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturabilmektir.
23-29 Eylül Uluslar arası İşitme engelliler Haftasında sizlere mesajımız,
“Bebeğinizin sizi duyup duymadığını öğrenmek için ilk 3 ayda mutlaka sağlık kuruluşlarında işitme testini yaptırmalısınız”.
İl Sağlık Müdürlüğümüz Youtube sayfasındaki diğer videolar izlemeyi unutmayın tıklayınız