24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
24 Mart 2021

 

Geleneksel olarak tüm dünyada ve ülkemizde her yıl 24 Mart’ta düzenlenen ve çeşitli etkinliklerle anılan “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesini amaçlamaktadır.

Verem Hastalığı Nedir? (Tüberküloz)

Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.

Tüberküloz (Verem) belirtileri nelerdir?

  • 15 günden uzun süren öksürük şikayeti,

  • Yüksek ateş, gece terlemesi,

  • Şiddetli göğüs ağrısı,

  • İştahsızlık, hızlı kilo kaybı,

  • Halsizlik, yorgunluk,

  • İlerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesidir.



Bu bağlamda ilimiz Verem Savaş Dispanseri Birimi'ne yukarıdaki belirtileri ve şikayetleri olan kişiler başvurduğunda; şahıslara PA AC grafisi çekilmekte, balgamda ARB bakılmakta ve PPD testi uygulanmaktadır. Tetkik sonuçlarına göre tüberküloz ile uyumlu sonuçlar tespit edilen ya da dış kurumlardan tanı alıp tarafımıza yönlendirilen hastalara anti TB tedavisi başlanmaktadır. 2018 yılında Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın iş birliği içerisinde başlatmış olduğu tüberküloz hastalarına nakdi yardım uygulaması da tüberküloz hastalarının tedaviye uyum sağlamalarına katkı sağlamıştır.

Verem Savaş Dispanseri'nde tüberküloz hastalarının tedavisi dışında temaslı taramaları, organize topluluk taramaları (cezevi, huzurevi vb.) yapılmakta, koruma tedavileri verilmekte ve iş, yurt, okul vb. yerlerden gelen kişilere, yapılan muayene sonucunda, ilgili kurumlara verilmek üzere rapor düzenlenmektedir.

 

Dr. Mehmet BAHAR

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı