Dünya Ruh Sağlığı Günü 2020 Yılı Teması Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı: Daha Fazla Yatırım ve Daha Fazla Erişim
19 Ekim 2020

                

                Bu sene tüm dünya, milyonlarca insanın ruh sağlığını da etkileyen COVID-19  salgını nedeniyle küresel olarak eşi görülmemiş bir sağlık önceliği yaşamaktadır. Dünya virüsü kontrol altına almak ve çözüm bulmak için mücadele ederken, yaşanan endişe, korku, izolasyon, sosyal mesafe ve kısıtlamalar belirsizlik ve duygusal sıkıntıları artırmaktadır.

 

                Şu an dünya çapındaki salgının etkileri dışında, dünya genelinde ruh sağlığı alanında zaten pek çok ihtiyaç mevcuttu. Yaklaşık 450 milyon insan, dünya çapında sağlıksızlık ve engelliliğin önde gelen nedenleri arasında yer alan ruhsal bozukluklarla yaşamaktadır (DSÖ Dünya Sağlık Raporu, 2001). Her dört kişiden biri hayatlarının bir aşamasında ruhsal bir bozukluktan etkilenirken, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozuklukları, toplam küresel hastalık yükünün %13'ünü oluşturmaktadır (DSÖ, 2012).

 

                Dünya Sağlık Örgütü (2018), tüm dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ederek öldüğünü belirtiyor. Bu, her yıl intihar sonucu ölen 800.000'den fazla insanı temsil ediyor ve bu, savaş ve cinayet nedeniyle ölenlerin toplamından daha fazla. Ölümle sonuçlanan her intihar için intihar girişiminde bulunan daha fazla insan var. Her intihar, aileleri, toplumu ve tüm ülkeleri etkileyen ve geride kalan insanlar üzerinde uzun süreli ve yıkıcı etkileri olan bir trajedi oluşturur. Bu kasvetli tablo, ruh sağlığına her zamankinden daha fazla öncelik verilmesini gerektiriyor.

                Covid-19 Döneminde Herkes İçin Erişilebilir Ruh Sağlığı Çalışmalarımız:

 

                Pandemi Ulusal Eylem Planında psikososyal destek hizmetleri ve nasıl verilmesine ilişkin bir dizi düzenleme yer almaktadır. COVID-19 ile mücadele kapsamında 18 Mart 2020 tarihinde, 81 il ile birlikte  Osmaniye ilimizde psikososyal destek hizmeti verecek telefon hatları kurulmuş ve hizmet verilmeye başlanmıştır.

 

                Halkın ve sağlık çalışanlarının değişen günlük yaşam alışkanlıkları ve kendileri ve sevdikleri için duydukları yoğun kaygı, öfke, korku, çaresizlikten kaynaklanan stresin en aza indirebilmesi, kronik ruhsal bozukluğu olan ve takibi gereken bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülebilmesi, ayrıca sosyoekonomik sorunlar yaşayan bireylerin Vefa Destek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), İş ve İşçi Bulma Kurumu ( İŞKUR),  Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ya da Çocuk İzlem Merkezine doğru yönlendirmenin yapılabilmesi için kurulan hatlarda psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan psiko-soyal destek ekibi hizmet vermektedir.

 

                Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır.

 

                Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir.

 

                Koronavirüs pandemisi döneminde ruh sağlığımızın etkilendiği dönemlerde Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz Psikososyal Destek Birimlerimizi telefon ile arayarak danışmanlık ve destek alabilirsiniz.