Obezite Nasıl Saptanır ?
26 Eylül 2017


Obezite nasıl saptanır, özellikle Amerika’da tüm dünyada hızlı bir şekilde artan bir sağlık sorundur. Ülkemizde obezite giderek yaygınlaşmaktadır. Obezite, kardiyovasküler hastalıklara, hipertansiyona, diyabet, solunum bozukluklarına, eklem hastalıklarına ve bazı kanser türlerine neden olabilen bir hastalık olduğu için tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmezse, ömür boyu sürebilmektedir. Vücuttaki yağ dağılımı çok önemlidir. Özellikle karın ve karın etrafında biriken yağlar, kalp ve damar hastalıkları için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun % 50’si normal ağırlığındadır. Türkiye’de bu oran erkeklerde % 14, kadınlarda % 52 ve çocuklar için % 25’tir. Bu oranlar daha da artmaktadır.

Vücut Kitle Endeksi

Dünya Sağlık Örgütü obezite sınıflamasını kullanarak obezite belirlemek için Vücut Kitle İndeksini kullanmaktadır. Vücut Kitle İndeksi bireyin vücut ağırlığını (kg), yüksekliği (m) (BMI = kg / m2) bölerek elde edilen bir indekstir. Vücut Kitle İndeksi, boyun uzunluğuna göre vücut ağırlığını tahmin etmek için kullanılır. Ancak vücuttaki yağ dağılımı hakkında bilgi vermez.

Dünya Sağlık Örgütünün Araştırması

Yapılan araştırmalara göre, vücuttaki toplam yağ miktarı bölgede ve insan vücudundaki yağ dağılımı üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunun nedeni vücudun yağ alanı ve dağılımı, hastaların morbidite ve mortalitesidir. Yağlı vücudun üst kısmında bulunan Android tipi (erkek tipi) şişmanlık, yağ belinde elma türü şişmanlık, üst karın, göğüs altı ve derinin altında. Jinoid tipi (dişi tip) obezite yağ gövdesinin alt kısmında, armut tipi şişmanlıkta da yağ kalçalarında, kalçalarda, bacaklarda ve derinin altında bulunur.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bel ve kalça oranı erkeklerde 1.0’dan fazla ve kadınlarda 0.85’in üzerinde android tipi obezite olarak düşünülmektedir. Bu oranda bel ve kalça oranı kullanıldığında karın bölgesindeki yağ yüzdesinin dağılımı ve sağlığın bozulması için yalnızca bel çevresi ölçümü önemli bir gösterge olarak kullanılır. Karın bölgesinde ve iç kısmında biriken yağ, insülin direncine yol açar. İnsülin direncinin obezite neden olduğu Tip 2 diyabet, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı arasındaki ilişkiyi sağlayan önemli bir faktördür. Yalnızca bel çevresi ölçümü kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm’dir ve bu da hastalığın riski ile bağlantılıdır.