Koronavirüs Pandemisinin Görünmeyen Boyutu "Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı"
17 Kasım 2020

            İçinde bulunduğumuz Koronavirüs Pandemisinden dolayı ister istemez en küçüğümüzden en büyüğümüze kadar tüm toplum teknoloji ile iç içe bulunmak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar için  kaygı ve  belirsizlik yaratan bu süreçte bilgisayar, akıllı telefonlar tabletler ve diğer teknolojik araçların sınırsız ve denetimsiz kullandırılması  çocuklarda kalıcı davranış bozukluklara neden olabileceğinin bilinmesi gerekmektedir.

PEKİ BU SÜREÇTE NELER YAPABİLİRİZ?

 • Çocuğunuzun dijital dünyasına katılın, çocuğunuz ziyaret ettiği siteleri ve oynadığı oyunlar hakkında  bilgi sahibi olun.

• Çocuğunuzun internet erişiminde kullandığı araçları (bilgisayar,cep tlf, tablet vb.) yatak odası dışında ortak kullanım alanında bulundurun.

• Dijital teknoloji ve onların etkileri halkında  dönemler halinde sohbet edin, onların fikirlerini dinleyin, yanlışları örneklerle anlatmaya çalışın,

• Çevrimiçi davranışlarınızla ve teknoloji kullanımınızla çocuğunuza örnek olun.

* Çocuğa ev içerisinde vakit geçirebileceği bir görev verin, tamamlayacağı bir puzzle, deneyebileceği yemek tarifleri, okuyabileceği bir kitap, geliştirebileceği ikinci dil,  izleyebileceği bir film, ev içerisinde düzenli yapabileceği egzersizler, ailecek yapılan etkinlik ve faaliyetler güzel örnekler arasında yer alabilir.

             Koronavirüs pandemisinde en önemlisi de olabildiğince çocuklarımızla vakit geçirelim ya da onlara vakit geçirebilecekleri faaliyetler bulmaya çalışalım.

             Tekrar eskisi gibi güvenli ve sağlıklı yaşantımıza dönebilmek için Maske-Mesafe-Temizlik  kurallarına uymanın yanı sıra kendimizin ve çocuklarımızın ruh sağlığını da korumaya yönelik  davranışlar geliştirmeliyiz.

            Çocuklarımıza  dokunmak çok önemli ama bu günlerde fiziksel mesafeye dikkat etmemiz  gerekiyor. O zaman dokunmanın fiziksel olmayan yollarını bulalım…

            En sevgi dolu ailelerde bile aile üyeleri  travmatik yaşantılar yüzünden zaman zaman kendilerini tükenmiş ya da duygusal olarak çökmüş hissedebilirler ve birbirlerini desteklemekte yetersiz kalabilirler. Böyle zamanlarda sabırlı olmak ve olumlu yaşantıları vurgulamak iyi olabilir. Bazen de ihtiyaçları olan desteği sağlayacak iç ve dış kaynaklardan yoksun olabilirler. Bu gibi durumlarda Müdürlüğümüz Sağlıklı Hayat Merkezlerinden bu konuda telefonla veya yüz yüze  danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.